Že neexistuje pouze jeden typ sušeného masa, to vám bylo určitě jasné. Ale věděli jste, odkud pochází sušené maso sukuti nebo rousong? Pojďme si v tom udělat jasno!
Jerky patří k nejznámějšímu druhu sušeného masa. Pochází ze Severní Ameriky a je připravované ve formě plátků. Jerky může být z hovězího, bizoního, vepřového, drůbežího i dalších jiných druhů masa. Samotný proces výroby začíná nařezáním masa na tenké plátky, které se pak marinují, koření či solí. Poté přijde na řadu fáze sušení. V historii se jerky původně spíše udilo, než sušilo. Samotné slovo jerky pochází z počátku 16. století a je odvozené z kečujského slova „Ch´arki“. Tak jihoameričtí Inkové nazývali sušené maso.
Druhou příčku co do popularity druhů sušených mas obsadil biltong. Biltong, neboli pruh z kýty pochází z jihu Afriky a nejčastěji se vyrábí z hovězího, pštrosího nebo antilopího masa. K dispozici jsou ale také varianty z vepřového masa či z divočiny. Jeho výroba začíná u plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. I konečná podoba sušeného masa biltong je ve formě plátků. Na rozdíl od jerky se ale na malé pásky krájí až po usušení.
Basturma je sušené maso z šašliku ze svíčkové. Pochází z Asie a proces výroby se výrazně liší od jerky a biltongu. V první fázi maso nejprve odpočívá několik hodin v soli, poté se marinuje a v poslední fázi se pak zavěsí zabalené do gázy do průvanu. Je ochuceno česnekem a kajenským pepřem.
V čínské provincii Fujian se zrodil další zajímavý druh sušeného masa, jež nese název bakkwa. Toto sušené sladko-slané maso je právě v Číně velmi populární a pojídá se během oslav čínského nového roku.
Lahndi je zimní jídlo populární v severním Afghánistánu a u kmene Hazara. Lahndi se suší i s kůží zbavenou od vlny a chlupů.
Tradiční sušené maso, na které nedají dopustit v Nepálu. Při výrobě se postupuje velmi obdobně jako při výrobě jerky, jen v konečné fázi, po nakrájení masa na tenké proužky a přidání koření, se maso suší na slunci, či se zavěsí nad oheň, aby dostatečně uschlo.
Mezi další oblíbená sušená masa patří čínský rousong, jihoamerické ch´arki, brazilské carne-de-sol, nebo sušené maso ze Švýcarska s názvem bundnerfleisch.
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám je zodpovíme.